Egészséges növények
REBARBARA
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) nem csak egy hatalmasra megnövő kerti dísznövény, de egy nagyon finom konyhai csemege is.
A rebarbara a libatop félék családjába tartozó évelő növény, amely ehető is. Tőlevelei nagyok, levelei ép szélűek és hullámosak. A levélnyelek 30-40 cm hosszúak, de egyes fajták még ennél nagyobbra is nőhetnek, magassága elérheti az egy –másfél métert is. Virága bogas fürt, a virágok színe sárgásfehér, amelyekből nyár végén kifejlődnek a magok. A magok a vetéstől számítva 10-14 nap alatt kicsíráznak és akár 2 évig is megtartják csírázó képességüket.
Őshazája Szibériától egészen Palesztináig húzódik, de ma már egész Európában közismert és kedvelt növény lett főleg Amerikában és Angliában használják fel előszeretettel az ételeknél.
Számtalan fajta van, ebből az egyik a zöldség rebarbara, amelyet gyógynövényként is felhasználnak. Ezt a növényt zöldségként először Angliában kezdték el termeszteni, a XVIII. század közepén. Hazánkban régen vidéken sok kertben volt megtalálható a rebarbara ma pedig ismét egyre többen fedezik fel a növény csodás aromáját és íz világát.
Étkezési célokra a növény föld feletti része alkalmas, a levélnyélből kiváló kompot, sütemény vagy főzelék készíthető. A rebarbarában számtalan hasznos vitamin és ásványi anyag található többe között magas a foszfor, a vas, és a magnézium tartalma is.
Üzletünkben kapható.
Íme, egy finom rebarbarás pite receptje:
Hozzávalók:
40 dkg rebarbara, 20 dkg liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 14 dkg
kókuszreszelék, 6 db tojás, 15 dkg vaj, csipetnyi só, 20 dkg cukor, 1 db
narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Mossuk meg jól a rebarbaraszárakat, majd vágjuk őket egy centis darabokra.
Tegyük egy tálba és keverjük össze a kétféle liszttel. Üssük egy keverőtálba
a tojásfehérjéket, ízesítsük egy csipetnyi sóval, majd elektromos habverővel
kezdjük el verni addig, míg közepes keménységű nem lesz.
Szórjunk hozzá 13 dkg cukrot, és verjük még addig, míg kemény habot nem
kapunk. Egy másik keverőtálba tegyük a szobahőmérsékletű vajat, szórjuk
rá a maradék 7 dekányi cukrot, vaníliás cukrot, a narancshéjat, majd addig
keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Egyenként keverjük hozzá a
tojások sárgáját, majd az egészhez dolgozzuk hozzá a lisztes rebarbarát, és
a kókuszkeveréket. Óvatosan dolgozzuk a tésztába a felvert cukros
tojásfehérjét is, majd töltsük kivajazott és liszttel meghintett pudingformákba.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 20-25 percen keresztül.
Még langyosan, fagylalttal tálaljuk.