Vitaminok és azok természetes forrásai a friss zöldség és gyümölcsféleségekben
A vitamin:
szükséges a bor és szemszárazság megelőzésére, a szem ideghártyájának müködéséhez, sejtosztódáshoz, sejtnövekedéshez, depresszió kialakulása ellen, légző és emésztőrendszer, a húgyutak valamint a bőr nyálkahártyájának épségéhez, magzat védelméhez, spermiumképzodéshez
Természetes forrásai:
Cékla
Káposzta
Metélohagyma
Saláta
Sárgadinnye
Sárgarépa
Sárga gyümölcsök
Spenót
Sütötök
B1 vitamin:
szükséges a növekedéshez, a szénhidrátok lebontásához, az idegrendszer, a szív és az izmok müködéséhez.
Természetes forrásai:
Dió
mogyoró
hüvelyesek
burgonya
mák
szója
B2 vitamin:
szükséges a máj méregtelenítő feladatainak ellátásához, a szőrzet , a bőr és a köröm egészségéhez, a nyálkahártyák épségéhez.
Természetes forrásai:
Leveles zöldségek
Tojás
Burgonya
Gesztenye
Mandula
B3 vitamin:
a sejtek müködéséhez, emésztőrendszer egészségéhez, a táplálék hasznosulásához, a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen.
Természetes forrásai:
Hüvelyesek
Datolya
Füge
Szilva
Tojás
Zöldségfélék
B5 vitamin:
fontos a központi idegrendszer kifejlődéséhez, növekedéshez, a sejtek felépítéséhez, a mellékvesék müködéséhez.
Természetes forrásai:
Gesztenye
Borsó
Aszalt gyümölcsök
Tojás
Dió
Leveles zöldségek
B6 vitamin:
szükséges az ellenanyagok és a vörösvértestek képzödéséhez, gyomorsav képzödéshez, a B12 vitamin felszívódásához, a makrotápanyagok cseréjében közremüködő enzim képződéséhez.
Természetes forrásai:
Olajos magvak
Tojás
Nyers zöldségfélék
B10-11 vitamin:
szükséges a vörösvértestek képzödéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, a fehérjék anyagcseréjéhez, csökkenti a méhnyak-, gyomor-, vastagbélrák kialakulásának veszélyét.
Természetes forrásai:
Friss gyümölcsök
Sárgarépa
Tojás
Sárgabarack
Bab
Sötét levelü főzelék zöldségek
B12 vitamin:
szükséges a vörösvértestek képzödéséhez, regenerálódásához, az idegrendszer egészséges fejlödéséhez és müködéséhez, a makro tápanyagok hasznosításához, a sejtek növekedéséhez, osztódásához.
Természetes forrásai:
Tojás
Hüvelyesek
C-vitamin:
hozzájárul a bőr, a porcok, a csontozat, a fogak és az íny egészségéhez szükséges kollagén képzéséhez, a vas felszívódásához, az immunrendszer müködéséhez, a véráramlást szabályozó noradrenalin és a hangulatot befolyásoló szerotonin képzodéséhez, az égési sérülések gyógyulásának elősegítésére, a vér koleszterin szintjének csökkentésére, a hajszálerek épségének megörzéséhez, a vírus és baktérium fertözések megelőzésére, a szabad gyökök elleni védelem erősítésére.
Természetes forrásai:
Friss zöldségek
Citrusfélék
Csipkebogyó
Paprika
Kiwi
Fekete ribiszke
Földieper
Málna
Káposzta
Burgonya
Petrezselyem
Savanyú káposzta
D vitamin:
fontos a kálcium és foszfátionok felszívódásához, melyek részt vesznek valamennyi sejt müködésében, az izmok összehúzódásában a mirigyek váladéktermelésében, jelentős szerepe van a csontképzésben segíti a csontvelősejtek és az immunrendszeri sejtek érését.
Természetes forrásai:
Tojás
Spenót
Gomba
K vitamin:
hozzájárul az egészséges csontképzéshez, jelentős szerepe van a rák megelőzésében, gátolja az erek falain a lerakódást.
Természetes forrásai:
Kelkáposzta
Kelbimbó
Kínai kel
Sárgarépa
Brokkoli
Fejes saláta
Paradicsom
E vitamin:
a sejthártyák épségének megőrzéséhez (öregedéskésleltető) anyagcseréjéhez, hatásos antioxidáns, gyorsítja az égési sérülések gyógyulását
Természetes forrásai:
brokkoli
kelbimbó
spenót
tojás